Bedrägeri

Våra advokater hjälper dig i rätten

Välgörenhet utnyttjas av bedragare

Flera fall av bedrägerier som görs i namnet av välgörenhetsorganisationer har inträffat på senare tid. Ett fall uppdagades nyligen i Blekinge, där bedragare lurade till sig pengar med hjälp av organisationen Stödkassen.

Stödkassen i Blekinge är en organisation som samlar in donationer och julklappar som man sedan skänker till utsatta personer som har hamnat i någon form av nödsituation.

Berättar sin historia

En speciell detalj med Stödkassens verksamhet är att den som söker stöd får berätta sin historia, som sedan publiceras för att väcka uppmärksamhet och ge stöd till verksamheten. Men dessa historier har nu dykt upp i samband med flera bedrägerier. Historier som de hjälpta personerna har berättat för Stödkassen har helt enkelt dykt upp i andra sammanhang.

Emma Jenssen arbetar på Stödkassen i Blekinge:

- Vi har sett personer som använder våra sökandens historier i syfte att få folk att skänka pengar. Att göra på det här sättet känns helt fruktansvärt, säger hon.

Så här i december när julen närmar sig är givmildheten traditionellt större. Många privatpersoner väljer att skänka pengar, mat eller julklappar till sämre ställda istället för att köpa julklappar. Och tyvärr ser många bedragare detta som en möjlighet att dra in en slant. Under december har Stödkassen och andra organisationer fått in larm om personer som använt deras historier för att lura till sig pengar.

Förtroende viktigt för välgörenhet

 

Detta oroar hjälporganisationerna, som är måna om sina givare och inte vill få sina verksamheter nedsmutsade av denna form av bedrägeri. För alla välgörenhetsorganisationer är det mycket viktigt att givarna känner sig trygga i att pengarna hamnar i rätt händer. Hela verksamheten bygger på det förtroendet och i långa loppet drabbas de behövande om organisationerna slutar att få in pengar på grund av detta.

Dessa bedragare använder sig ofta av betalningar till mobiltelefoner (Swisch och liknande appar), vilket även Stödkassen gör. Bedragarna skriver helt enkelt sitt eget nummer och ser på det sättet till att pengarna hamnar i deras egna fickor.

- Vi har fyra telefonnummer och det är de enda som ska användas, säger Magnus Berg, en representant för Stödkassen.

8 Dec 2016