Bedrägeri

Våra advokater hjälper dig i rätten

Lurade bank på miljonsumma med falska intyg

SEB (tidigare Skandinaviska Enskilda Banken) drabbades av ett stort bedrägeri under 2016. Med sluga metoder lyckades två män lura till sig stora summor pengar. Bland annat utnyttjade männen personer med begränsade svenskkunskaper för att genomföra sin bedrägeriplan.

Så här gick de två männen tillväga: de upprättade falska handlingar för att få SEB att bevilja lån på över 1,5 miljoner kronor, avsedda för personer med bristande kreditvärdighet.

Erbjöd sig att hjälpa personer med intyg

Det var en 48-årig man som erbjöd sig hjälpa personer med bristande språkkunnighet med deras bankärenden i hopp att de sedan skulle anlita hans byggföretag. Han förfalskade dessutom arbetsintyg i dessa personers namn utan att de själva visste om det. Med hjälp av dess falska handlingar ansökte han sedan om bolån hos den andre mannen, en 34-åring som vid tillfället var anställd av SEB. På grund av de falska intygen så beviljade banken sammanlagt över 1,5 miljoner kronor som inte hade beviljats i vanliga fall. Ingen kontroll utfördes av intygens giltighet.

Båda männen åtalades för bedrägeri. 34-åringen nekade brott och hävdade att stress eller glömska var anledningen till att han inte kontrollerat intygen. Tingsrätten ansåg dock att flera mejl och meddelanden som de båda åtalade männen skickat till varandra tyder på att båda var medvetna om att intygen var falska. Dessutom var bedrägerierna upplagda på ett sätt att det behövdes en person på banken för att kunna genomföra dem.

Båda männen döms för bedrägeri till fängelse

Båda männen dömdes därför till fängelse för flera fall av grovt bedrägeri, urkundsförfalskning och försök till fler bedrägerier. 34-åringen döms av tingsrätten till två och ett halvt års fängelse. I hans fall tog rätten hänsyn till att han förlorade jobbet. 48-åringen dömdes till en hårdare påföljd, två år och nio månader i fängelse. Båda männen dömdes dessutom att tillsammans betala den sammanlagda summan av 840 000 kronor i skadestånd till SEB.

Maxstraffet för grovt bedrägeri är sex års fängelse. När detta skrevs var det inte klart om de båda männen ska överklaga domen till hovrätten.

20 Mar 2017