Bedrägeri

Våra advokater hjälper dig i rätten

Lurade 23 personer att hyra lägenhet

En man som nyligen greps misstänkt för ett bedrägeri i Malmö har nu häktats. Mannen greps när han var på väg till Danmark via Öresundsbron.

Det var i somras som mannen genomförde detta oerhört fräcka bedrägeri. Mannen ägde inte ens lägenhet med vilken han utförde den utstuderade bluffen, han hyrde den i andra hand. Men han lade ut objektet på andrahands-marknaden och sökte även upp köpare via annonser. Mannen sades dock upp när det började dyka upp olagliga uthyrningar. Mannen flyttade i slutet av juli.

Ett bedrägeri som drabbade många

Men då var skadan redan skedd. Mannen misstänks nu ha lurat 23 personer att hyra lägenheten. Bland annat berättade ett par att det kom för att hämta ut nycklar till lägenheten, men lägenhetsinnehavaren dök inte upp. I stället mötte de sex andra sällskap, som alla hade skrivit på kontrakt och betalat deposition för lägenheten i fråga. Den misstänkte mannen anhölls först i sin frånvaro, men greps nyligen på Öresundsbron när han var på väg hem till Sverige från Danmark.

Ett par som drabbats av detta bedrägeri berättade sin historia i en lokaltidning. De lade ut en annons på Blocket: ”Snart nygift par söker lägenhet i Malmö”. Via denna annons fick paret kontakt med bedragaren som ville hyra ut sin tvåa på Köpenhamnsvägen. Läget var perfekt och efter att ha varit på visning fastnade de för lägenheten, betalade depositionen på 11 800 kronor och började planera för inflyttningen.

Hyresvärden dök aldrig upp

Men dagen för hämtning av nyckel kom chocken. Hyresvärden dök aldrig upp, i stället fick paret möta ett antal andra lurade och chockade personer, som alla hade skrivit på kontrakt och betalat sina depositioner. Flera av dem hade lämnat sina bostäder och behövde tillgång till den nya på kort varsel. Vissa hade till och med hunnit betala första hyran och försökte nu desperat häva betalningarna via sina banker.

Ordföranden i bostadsrättsföreningen där lägenheten ingår heter Roland Forsblom. Han berättar att han i en månads tid mötte förtvivlade personer som har trott att de är hyresgäster i lägenheter. Han berättar för Sydsvenskan att han lyckats avstyra fyra av dem innan någon betalning har skett. Men han vet att minst 18 personer redan har hunnit överföra pengar till bedragaren. Ett av offren kom till och med ett helt flyttlass från Karlskrona.

Mannen är nu häktad, av sannolika skäl misstänkt för sammanlagt 26 fall av grovt bedrägeri.

22 Dec 2016