Bedrägeri

Våra advokater hjälper dig i rätten

Hemtjänstpersonal stal pengar från 88-årig kvinna

Brottet bedrägeri kan ibland bagatelliseras i den offentliga debatten. ”Det handlar bara om pengar, ingen har dött”, kan det heta. Men frågan är om det stora undantaget inte är när man lurar pengar av äldre människor. Bland annat har en del ligor specialiserat sig på att åka runt och utföra bedrägerier mot gamla på landsbygden. Något som alltid väcker stor indignation. 

Men bedragare kan finnas närmare än så, bland personer som man litar på och ger ett stort förtroende i sitt dagliga liv. Ett fall som inträffade i Halland nyligen har väckt upprördhet. En 88-årig kvinna fick en stor summa pengar stulna av en yngre kvinna som arbetade inom hemtjänsten, berättar Hallands Nyheter. 

Åtalas för flera fall av bedrägeri

Den 30-åriga hemtjänstanställda kvinnan åtalades i början av januari för flera fall av bedrägeri som inträffade mellan 28 oktober och 6 november 2016. Kvinnan var under denna period anställd av ett privat hemtjänstföretag och misstänks nu ha lurat den äldre halländska kvinnan på totalt 24 000 kronor. Enligt stämningsansökan hade kvinnan olovligen tagit ut pengar från bankomater på flera olika platser: vid det lokala Willys-varuhuset, vid sjukhuset och vid området Håsten. Totalt ska kvinnan ha tagit ut pengar olovligen vid åtta tillfällen.

Kvinnan var anställd på hemtjänstföretaget och anlitades för att hjälpa 88-åringen i hennes vardag. Därför hade 33-åringen tillgång till den äldre kvinnans kontokort och personliga kod. Hon var även betrodd att använda kontokortet för att köpa mediciner. Dessutom hade 33-åringen fått låna pengar av 88-åringen, pengar som ska ha varit avsedda för den yngre kvinnans barn.

Dykt upp i hemmet oanmäld

Den åtalade kvinnan har dessutom dykt upp oanmält hos 88-åringen vid några tillfällen. Vid ett tillfälle hade kvinnan helt plötsligt stått i köket när hennes klient hade varit ute i trädgården en stund. Förklaringem var att hon skulle återlämna en tidning och ”bara se hur hon hade det”.

Kvinnan nekade till brott i polisförhören och påstår att hon fått låna pengarna som saknades på kontot. Hon säger dessutom att hon lovat att betala tillbaka 88-åringens pengar och att hon inte förstår varför hon polisanmälts.

Kvinnan har inte arbetat för hemtjänstföretaget sedan polisutredningen startades.

6 Feb 2017