Bedrägeri

Våra advokater hjälper dig i rätten

Bedragare lurade ICA-handlare på tobak

Flera ICA-butiker i Skåne har på senare tid råkat ut för ett bedrägeri, utfört av en förslagen man. Han försöker lura till sig tusentals kronor runt om i södra Sverige.

En ICA-handlare i Kristianstad berättar hur han lurades på pengar av bedragaren. Mannen försökte, via sitt eget företag, göra inköp för över 8 000 kronor. Bland annat köpte han cigaretter och andra tobaksvaror för 3 600 kronor, berättar Kristianstadsbladet. Redan i december 2016 fick ICA-handlaren första indikationerna på att något inte stod rätt till med mannens transaktioner.

Köpte för privat konsumtion

Men det visade sig ganska snabbt att mannens köp inte verkade vara avsedda för företaget. Snarare tydde det mesta på att varorna han köpte var avsedda för privat konsumtion. Ungefär samtidigt så upptäckte man från ICA:s huvudkontor att samme man redan hade stoppats i ett flertal andra butiker. Totalt ska det handla om ett femtontal butiker, hur mycket pengar mannen har lurat sig till är än så länge oklart. Bedragarens företag är registrerat i just Kristianstad och han har indragen F-skatt.

Mannen är nu polisanmäld för bedrägeri av samtliga drabbade butiker. Den utsatte handlaren i Kristianstad berättar att han är glad att bedragaren är gripen, och att han hoppas få tillbaka sina pengar så fort som möjligt. Han säger att han vill tro gott om alla människor, men nog kommer att hålla ögonen extra öppna i framtiden.

- Han försäkrade mig om att han skulle föra över pengar. Jag har gett honom flera chanser att göra rätt för sig men det har inte kommit några pengar, säger den besvikne handlaren.

Ganska ovanligt med den här typen av bedrägeri

Det är inte känt hur mycket pengar den förslagne lurendrejaren kommit över. Enligt uppgifter ska det i stor utsträckning handla om att han har lurat till sig tobaksprodukter även i de andra butikerna.

Enligt ICA:s pressavdelning är det ganska ovanligt med den här typen av försök till bedrägeri och att koncernen har rutiner som gör att man kan stoppa bluffmakarna i tid. Detta innebär att de flesta försöken till bedrägeri stoppas innan några varor har hunnit plockas och levereras.

11 Jan 2017