Bedrägeri

Våra advokater hjälper dig i rätten

Pensionssystemet utsatt för bedrägerer

Att pensionärer hör till en grupp som ofta drabbas av olika former av bedrägerier är väl känt. Lömska dörrknackningar och aggressiva försäljningstekniker via telefon har varit vanligt förekommande i många år.

Men nu har bedragarna gett sig på svenska pensionärers främsta levebröd – pensionerna. Premiepensionssystemet har på senare år utsatts för omfattande bedrägerier. Detta framgår av en rapport som pensionsmyndigheten har författat på uppdrag av regeringen.

Myndigheten skriver i rapporten att det står klart att brottslingar har utsatts premiepensionssystemet för omfattande bedrägerier. Dessa ska ha utförts i fonder inriktade enbart på premiepensionen, där man har samlat in stort kapital genom oetiska och olagliga metoder.

Stora pengar i systemet

I dag omfattas premiepensionen av ett kapital på runt 1000 miljarder kronor. På Fondtorget kan spararna enligt eget huvud välja var de vill placera sina pensionspengar. Men risken finns att pengarna hamnar i händerna på cyniska kriminella bedragare.

Dessa aktörer har stor medvetenhet om den stora brist på medvetenhet som finns bland pensionsspararna. Många är helt enkelt inte särskilt insatta i pensionssparandet. Med hjälp av falska och lögnaktiga reklam- och marknadsföringskampanjer har man lurat sparare att investera i dåliga fonder som inte gynnar spararna själva.

Tidigare i år avslöjades det exempelvis att fondbolaget Allra kan ha blåst svenska pensionssparare på omkring 150 miljoner kronor.

Stor oro över bedrägerierna

Pensionsmyndigheten är djupt oroad över denna form av bedrägeri, och vill att konsumenterna ska få ett bättre skydd. I rapporten till regeringen föreslås 30 olika åtgärder som ska göra det svårare för kriminella att utnyttja pensionssystemet och berika sig själva på det.

Ett av förslagen är att fondtorget inte ska vara helt öppet för alla. Detta skulle ge spararna färre, men mer kvalitativa fonder i framtiden.

21 Apr 2017