Bedrägeri

Våra advokater hjälper dig i rätten

Säpo-vakt dömd för bedrägeri

Bedragare finns överallt, även på de platser där man minst av allt vill att de ska dyka upp. Senaste uppmärksammade fallet är en skyddsvakt på Säpos huvudkontor, som fått ett strafföreläggande för bedrägeri.

Det var i somras det hela uppdagades, då flera kundkort försvann från personalrestaurangen på Säpos huvudkontor i Solna utanför Stockholm. Hur vakten lyckats komma över dessa kundkort är inte uppklarat, men man vet är att han lyckades föra över totalt 2979 kronor från de stulna korten till sitt eget kundkort i samma restaurang. Därefter förde han över pengarna från sitt eget kundkort till sitt kontokort.

Brottet uppdagades snabbt

Brottet uppdagades dock relativt snabbt. Mannen nekade först till misstankarna, och hävdade att han köpt några av kundkorten och fått andra av vänner. Men när han pressades av förhörsledaren och fick frågan om han kunde namnge personerna som han fått korten av så vek han sig, och erkände sitt bedrägeri.

Mannen var anställd hos säkerhetsföretaget Avam och hade tidigare vaktat viktiga samhällsinstitutioner som Sveriges Riksdag och Forsmarks kärnkraftverk. Dessa, liksom Säpos huvudkontor, är så kallade skyddsobjekt. Det innebär att det handlar om samhällsviktiga anläggningar som har ett extra stort skyddsbehov mot terrorister, sabotaget, spioneri, röjande av hemliga uppgifter eller grovt rån.

Mannen har fått ett strafföreläggande och sade omedelbart upp sig från säkerhetsföretaget. Avam beklagar det inträffade och säger att man tänker göra allt för att undvika liknande händelser i framtiden.

Säpo kan inte ge några garantier

Även på Säpo beklagar man det inträffade, men påpekar att man aldrig kan garantera att någon anställd eller inhyrd personal från annat håll inte begår några brott. Detta trots att en person som börjar arbeta som skyddsvakt på en myndighet utsätts för dubbla kontroller. Först genomförs en så kallad säkerhetsskyddad upphandling med säkerhetsskyddsavtal. Därefter görs en ytterligare kontroll av den upphandlade myndigheten, i detta fall Säpo. Dessa kontroller sker både vid anställningen och därefter på löpande basis.

– Säpo har god kontroll vad gäller säkerhet på de medarbetare och annan personal som vistas i våra lokaler, säger Johanna Måhlén, pressekreterare på Säpo.

Varken Säpo eller Avam vill berätta hur deras respektive säkerhetskontroller är utformade.

Källa: Expressen.

24 Nov 2016