Bedrägeri

Våra advokater hjälper dig i rätten

Så skyddar du dig mot adressbedragare

En form av bedrägeri som varit tätt förekommande de senaste åren bygger på att bedragare gör adressändringar i andra personers namn. Nu har dock en viktig åtgärd vidtagits för att stoppa denna typ av bluff.

Varje vecka sker ett flertal bedrägerier som baseras på att bedragare ändrat oskyldiga personers adresser, enligt polisen.

Ett enkelt men raffinerat bedrägeri

Så här går bedrägeriet till, förenklat: bedragaren gör en adressändring på en person utan att ge sig själv till känna. Då kan man relativt enkelt beställa exempelvis ett bankkort i personens namn och hämta det när man har flyttat över posten till ett annat sälle. Därefter kan man använda bankkortet för att ta ut pengar i bankomater och handla på andra ställen.

En adressändring är inte svår att genomföra för den som vill genomföra den här typen av bedrägeri. Den görs på nätet och bedragaren behöver inte ens göra ansträngningen att förfalska den stulna personens namnteckning. Sofistikerade och skickliga bluffare plockar ut den post de själva är intresserade av och flyttar över resten till brevlådan hos den som ska bedras. På det viset märker inte personen att det saknas någon post.

Ny tjänst ska sätta stopp för adressbedrägerier

Men nu har Skatteverket vidtagit åtgärder för att förhindra denna typ av bedrägeri. Myndigheten har skapat en ny tjänst där man snabbt kan registrera sig. När man har gjort det så kan adressen bara ändras efter att man loggat in med sin e-legitimation. Om du vill försäkra dig om att ha din identitet i fred så måste du ansluta dig till tjänsten ”Spärra obehörig adressändring”.

Skatteverket uppmanar alla som har möjlighet att ansluta sig till denna nya spärrtjänst och säger att det är en efterlängtad trygghet. Även polisens bedrägericenter är positivt inställda till den nya möjligheten att skydda identiteten mot bedragare. Enligt polisen är det ett utmärkt sätt att försvara för bedragarna och man uppmanar flera myndigheter att ta efter och starta liknade trygghetsskapande tjänster. Polisen rekommenderar därför alla att ansluta sig till tjänsten.

FAKTA

Så fungerar mobilt bank-ID

Börja med att ladda ned BankID säkerhetsapp. Går att ladda ner på flera olika ställen, beroende på vilken mobiltelefon eller surfplatta du har. App Store, Google och Windows store är tre vanliga tjänster där man laddar ner appar.

Därefter loggar du in på din internetbank. Där beställer du Mobilt BankID. Detta går till på lite olika sätt på olika banker, följ anvisningarna på din bank så ska det gå bra.

Sist ska du aktivera ditt mobila bankID. När du gör beställningen så får du en aktiveringskod som du ska ange i appen. När du har angett koden och ditt personnummer så kan du köra igång med ditt mobila bankID.

När detta är klart kan du ansluta dig till Skatteverkets nya tjänst och skydda din adress.

14 Oct 2016