Bedrägeri

Våra advokater hjälper dig i rätten

”Psykolog” döms till fängelse för grovt bedrägeri

Den 37-årige mannen bluffade bland annat till sig ett jobb som psykolog på en skola i Ånge har nu dömts till fängelse i ett år och nio månader.

”Psykologen” döms för fem fall av grovt bedrägeri, lika många bedrägerier av normalgraden, men också för fyra försök till bedrägeri och fyra fall av urkundsförfalskning. Han ska dessutom betala ett skadestånd på 250 000 kronor plus ränta till ett finansbolag för ett lån som han beviljades efter att ha förfalskat sin flickväns namnunderskrift. Dessutom erläggs mannen att betala skadestånd på totalt 23 144 kronor till tre tidigare flickvänner och Ånge kommun, enligt SVT.

Förfalskade sambons namn

I domen konstateras att mannen har tagit tre lån i sin exsambos namn, utan att hon haft en aning om vad som pågått. 37-åringen har dessutom köpt varor och tjänster på kredit i andras namn.

Det mest uppseendeväckande brottet i den långa listan är när 37-åringen på ett förslaget sätt bluffade till sig ett jobb som skolpsykolog i Ånge på falska meriter. Han använde ett förfalskat bevis för en psykologexamen på Stockholms Universitet. När bedrägeriet avslöjades hade han fått tjänsten, men inte hunnit börja arbeta på skolan.

Låtsades vara socialsekreterare

Bluffmakaren åtalades även för föregivande av allmän ställning efter att han under vårdnadstvist med sin exsambo skickat ett sms där han utgav sig för att vara en socialsekreterare. I meddelandet påstod mannen att kommunen hade fått in en anmälan om sambons sätt att sköta deras gemensamma barn. Han frikändes dock på denna punk eftersom brottet var preskriberat.

37-åringen har i förhör med polisen nekar mannen till de allvarligaste åtalspunkterna, men medgivit skuld i en del andra. Mannen dömdes reda 2005 för bedrägeri, då mot den kvinna han var gift med vid det tillfället.

3 Jun 2016