Bedrägeri

Våra advokater hjälper dig i rätten

Nytt "finskt" bedrägeri mot äldre

Att bedragare ofta ger sig på äldre personer är inget nytt. En bedragare har nu specialiserat sig på en speciell grupp äldre: de med finskt påbrå, berättar SR:s sisuradio.

Under sommaren fick polisen in ett 50-tal anmälningar om bedrägerier mot äldre personer med finsk bakgrund.

Så här går detta bedrägeri till: bluffmakaren ringer upp och talar med offret på finska. Han berättar att han har en släkting som har fått problem under ett tillfälligt besök i Sverige. Släktingen behöver pengar för att klara sig ut knipan och när han har lyckats övertyga offret så skickar han en ”kompis” för att hämta pengarna.

Flera anmälningar i Dalarna

Stefan Dangardt vid polisen i Dalarna säger att han aldrig varit med om något liknande tidigare. Fem anmälningar inkom på bara en vecka och i ett av fallen lyckades bedragaren komma över 1500 euro. En annan fråga som polisen funderar över är hur bedragaren har lyckats hitta sina offer. Dalapolisen har startat förundersökningar i tre av fallen, men trots att det finns en hel del uppgifter så är den här typen av bedrägerier ofta svårlösta.

- Det är ynkligt att ge sig på äldre och relativt värnlösa på det här sättet, säger Stefan Dangardt.

Lurade bedragaren

I ett av fallen där brottslingen var nära att lura offret på pengar men där bluffen till slut avslöjades gick det till så här: bedragaren ringde upp en kvinna i åttioårsåldern och pratade på finska med ”snuvig” röst. Kvinnan kände inte igen rösten, men personen sade att han var en släkting som satt fast med bilen och behövde 2000 kronor för bärgningen. Kvinnan gick med på detta, men tog först kontakt med släktingen som bedragaren påstod sig vara. Släktingens sambo svarade och sade förvånat: ”han sitter ju här bredvid”. Bluffen var avslöjad och bedragaren fick inga pengar.

- Du får inget av mig, skrek jag och då gick han, berätar kvinnan.

29 Sep 2016