Bedrägeri

Våra advokater hjälper dig i rätten

Nya trenden inom bedrägeri – Facebookbluffen

Brottsligheten söker alltid nya vägar och uppfinningsrikedomen är enorm när det handlar om att lura folk på pengar. I en ny form av bedrägeri används Facebook och andra sociala medier som hjälpmedel. Att lura till sig pengar genom att låtsas vara någon annan än sin egen identitet är inget nytt. Det har bara blivit så mycket lättare att utföra ett bedrägeri av den här sorten på de nya digitala plattformarna. Den senaste trenden som polisens grupp för IT-relaterade brott är att bedragarna delvis har slutat kapa bankkonton, utan istället ger sig på Facebookkonton. Genom en viss list så kan man på det sättet lura betydligt fler personer på pengar. Anmälningarna om denna typ av bedrägeri har ökat stadigt på senare tid, inte minst i södra Sverige. 

En enkel metod

Hur går denna nya form av bedrägeri till? Metoden är enkel: bluffmakaren tar kontakt med det kapade kontots vänner och säger att man har problem med bankdosan. Det hela slutar med att man ber offret att föra över pengar. Den utsatta behöver inte vara så tekniskt kunnig, utan de skapar själva möjlighet att föra över pengarna snabbt och smidigt, säger Anna Wilhelmsson, IT-brottsutredare i Malmö till SVT.

Kan fungera mot de flesta

Det här sättet att utföra bedrägeri kan fungera mot både höjdare i näringslivet och gymnasieelever. Men när bedragaren försöker blåsa företag så gör man det oftast genom att kapa mejlkontot till en återkommande affärspartner. Oavsett vem som är offret så är bedragaren noggrann och tar sig tid att lära känna tonläget hos den man låtsas vara.

Handlar om stora summor

Enligt Malmöpolisen kan det handla om rejält stora summor som hamnar på bedragarnas konton, och det kan handla om att stora företag blir lurade på pengarna.

Hur slipper man då att bli drabbad av den här typen av bedrägeri? Dubbelkolla alltid med ett telefonsamtal innan du för över sina pengar. Det viktigaste är dock att få kontot kapat. Därför är det viktigt att ha säkra lösenord, helst långa och med olika tecken. Se även till att ha olika lösenord på olika ställen.

Här kan du läsa mer om bedrägerier.

24 Aug 2016