Bedrägeri

Våra advokater hjälper dig i rätten

Nya metoder mot svarta börs-hajar

En vanlig form av bedrägeri är att sälja konsertbiljetter på svarta marknaden. Många köp- och säljsajter arbetar nu hårt för att hitta metoder att stoppa fusket på andrahandsmarknaden.

I somras varnade polisen för att det var ett stort antal falska konsertbiljetter i omlopp på svarta börsen. Stora artister som Håkan Hellström, Beyoncé och Bruce Springsteen har gjort stora spelningar, vilket gör att efterfrågan är större än tillgången. Detta ger en utmärkt grogrund för bedrägeri med biljetter. Ett stort problem är att bedragarna inte är rädda för att åka fast, eftersom de ofta är narkotikaberoende och ändå ska in i fängelse.

Flera fall av bedrägeri inför konserter

I somras inträffade flera fall av biljettbedrägeri i samband med superstjärnan Adeles spelning i Stockholm. Många personer som köpt falska biljetter av bedragare på svarta marknaden blev stående utanför Tele2 Arena och fick inte se idolen.

Två metoder som polis funderar på i samarbete med konsertarrangörer. En idé är att köpet av biljetten inte går igenom förrän konserten är igång, en annan är att man alltid ska kunna sälja tillbaka den som öppet köp. Men det gäller att juridiken hänger med när man inför den typen av förändringar, annars är de verkningslösa.

Försöker spåra pengarna

När polisen får in anmälningar om misstänkta bedrägerier med biljetter så försöker man spåra pengarna och säkra någon form av teknisk bevisning. Jan-Erik Olsson vid Stockholm har i alla fall ett tips om man råkar ut för denna typ av bedrägeri.

- Anmäl, det är enda chansen att göra något åt problemet, säger Olsson till SVT nyheter. ’

24 Sep 2016