Bedrägeri

Våra advokater hjälper dig i rätten

Ny bedrägeriform – unga låtsas få bank-id stulet

Fantasin tar aldrig slut när det handlar om att lura folk på pengar. Nyligen varnade polisen för en ny form av bedrägeri, berättar SVT Nyheter.

Bedrägeriet går till på följande sätt: en person, ofta 90-talist, tar ett lån hos en bank eller någon av form av kreditgivare med hjälp av sitt mobila bank-id. Pengarna förs över på ett annat konto. När pengarna ligger säkrade på det nya kontot så anmäls mobiltelefonen, eller i vissa fall bankdosan, som stulen. Bedragaren hävdar sedan att det är någon annan som har tagit lånet i dennes namn.

En utstuderad metod

Denna utstuderade metod att lura till sig pengar bygger på det faktum att svenska banker traditionellt sätt har varit mycket generösa när det handlar om bedrägerier och själva tagit kostnaden i kundens ställe.

Enligt Jan Olsson på polisens bedrägericentrum så fick man kännedom av den här typen av bedrägerier i våras, när det kom in ett 20-tal fall. Enligt polisen så är det troligt att anmälaren i de flesta fall har gjort upp med en medbrottsling och delat på pengarna som man lurat sig till. Men det går heller inte att utesluta att bedragaren i vissa fall tvingats ta lån på grund av obetalda skulder.

Bankerna har sagt stopp

Efter att dessa bedrägerier uppdagats har nu bankerna slutat att acceptera dessa reklamationer. Petter Larsson, talesperson på Nordea, berättar att man nu alltid polisanmäler fall där man misstänker att det handlar om ett bedrägeri av det här slaget. Bankkonton, kreditkort och mobila bank-id:n är värdehandlingar som inte får hanteras på ett vårdslöst sätt.

- Om man blivit av med sitt bank-id så måste man anmäla det direkt, inte flera dagar efteråt. Även om man bara ”lånar” ut sitt konto för att föra över pengarna till, är det brottsligt eftersom personen då agerar ”målvakt” säger Larsson.

Tydlig attitydförändring

Kronofogdemyndigheten har också noterat en tydlig attitydförändring när det handlar om att ta lån och att handla dyrt på faktura. Många yngre köper dyra märkeskläder med lånade pengar och förstår inte konsekvenserna av att inte betala tillbaka.

Jan Olsson på polisens bedrägericenter avslutar med några allvarliga varningens ord:

– Ta inga lån på det här sättet. Oavsett om din ”kompis” säger att du slipper betala tillbaka lånet så är det fel.

7 Sep 2016