Bedrägeri

Våra advokater hjälper dig i rätten

Några vanliga former av nätbedrägeri

Bedrägerier via internet hör till de vanligastlaptope brotten, och de tycks bara bli vanligare för varje dag som går. Här går vi igenom några av de vanligaste formerna av bedrägeri via internet, och ger ett antal bra tips om hur man ska göra när man blir lurad.

Telefonsamtal från utlandet

Du bör inte svara om du blir uppringd från ett utländskt nummer, i alla fall om du inte förväntar dig ett samtal. Ring heller inte upp efter att ha missat ett samtal från ett telefonnummer utomlands. Samtalet är med stor sannolikhet ett bedrägeri och du riskerar att bli av med mycket pengar om du låter dras in i ett samtal.

Du blir uppringd av Microsoft-supporten

En person som säger sig representera Microsofts eller Windows supportavdelning ringer upp dig. Personer säger att din dator har utsatts för virus eller någon annan form av hot. Du riskerar att förlora all data som ligger på din hårddisk. Därefter får du invecklade instruktioner om vilka kommandon du ska göra på din dator. Du accepterar att ”supportpersonen” du talar med fjärrstyr din dator.

Bedragarens mål med detta agerande är att komma åt data som finns på din dator. Det kan vara till exempel bilder, kontoinformation och e-post. Skadlig kod kan dessutom laddas ned till din dator, som gör att bedragaren kan fjärrstyra din dator. Dessutom kan din dator bli en del i ett så kallat botnet (fjärrstyrt nätverk) som används för att göra stora samlade attacker mot speciella mål på internet.

När bedragaren med din hjälp tagit sig in på din dator så vill han ofta ha betalt för sina ”tjänster”. Han ber dig uppge ditt kortnummer och drar sedan betalningen flera gånger. Många har  fått sina konton helt länsade efter denna typ av bedrägeri. Lämna aldrig ut konto- och bankinformation till en person som ringer upp utan att du har tagit någon inledande kontakt!

Så här skyddar du dig mot denna form av bedrägeri:

• Lägg på luren! Vid minsta misstanke om att det är något skumt på gång, lägg på.

• Fråga dig själv om det är sannolikt att ett it-företag skulle ringa runt slumpmässigt och erbjuda support? Är du det minsta osäker, be om personens namn och be om att få ringa tillbaka senare.

• Om du ändå väljer att följa uppringarens instruktioner, betala under inga omständigheter några pengar!

• Koppla bort datorn från internet. Ta kontakt med en expert som kan kontrollera om det har installerats något på din dator.

Nigeriabrev på mejlen

Så kallade ”Nigeriabrev” skickades förr på traditionell post, men har sedan länge flyttat ut på internet och kommer idag alltid via mejl. En person skickar ett mejl och påstår att han/hon har en stor summa pengar som ska föras ut till ett annat land. Du kommer att bli rikligt belönad om du hjälper bedragaren med att föra ut pengarna.

Bedragarens mål med detta är att lura in dig i en kedja av handel där du tvingas betala mutor och avgifter för att få din belöning. Dessutom kommer han att få dig att lämna ut kontouppgifter som används för att ta dina pengar och dessutom för att utföra bedrägerier mot andra personer.

Det bästa sättet att komma undan detta bedrägeri är enkelt: svara inte på denna typ av mejl, kasta det omedelbart i papperskorgen!

Fortsättning följer.

Källa: Polisen 

26 Oct 2016