Bedrägeri

Våra advokater hjälper dig i rätten

Matchfixning räknas inte som bedrägeri

Kvällstidningen Expressen skriver i en artikel om hur matchfixning inte räknas som bedrägeri. Det här gör det svårt för lagen att attackera problemet på ett bra sätt. Enligt åklagare som utrett uppgjorda matcher, kan det inte ses som ett bedrägeribrott. Spelare kan alltså komma överens om hur matchen ska sluta, för att sedan hämta ut spelvinsten – utan att det räknas som en brottslig handling. – Ja, det är den hemska slutsatsen av min bedömning, säger Johan Lindmark som är kammaråklagare, i SVT:s program Uppdrag Granskning.

Det är i ett avsnitt av SVT:s mycket omtalade program Uppdrag Granskning, som Johan Lindmark, kammaråklagare vid korruptionsenheten, fastslår att det som många tror är olagligt egentligen inte är det. Johans bedömning är att det inte är brottsligt enligt svensk lag att i förväg göra upp en match, satsa pengar på den och sedan hämta ut vinsten.

Åklagare som utrett matchfixning menar nämligen att det inte kan klassas som bedrägeri. Den här nyheten innebär att matchfixare – utan risk för rättsliga påföljder eller polisingripanden –  har kunnat tillskansa sig miljoner genom att göra upp matcher i Svensk sport.

Krävs att en fysisk person är offer

Johan Lindmark säger i Uppdrag Granskning att det krävs att en fysisk person måste bli bedragen för att det ska klassas som bedrägeri. Betting sker idag ofta genom datorn eller mobilen, vilket leder till konsekvensen att svensk lag inte biter på handlingen, enligt Johan.

För kammaråklagaren råder det dock inga tvivel om att åskådare, spelbolag och sportklubbar luras.

– Absolut. Men den som i sådana fall är utsatt för bedrägeribrottet i den straffrättsliga bemärkelsen är ju spelföretagen, då de är målsägare formellt sett. I det här fallet bedömer jag dock att de inte är målsägare och därför handlar det inte om bedrägeribrott, säger han till SVT.

Krävs hot eller muta för att lagen ska bita

För att lagen ska kunna komma åt uppgjorda matcher, krävs det att någon har blivit mutad eller utsatt för hot. Om matchfixningen faktiskt har skett i samförstånd, säger Johan att både polismakten och rättsväsendet står maktlösa.

Med andra ord innebär åklagarmyndighetens tolkning den dystra sanningen att spelare kan komma överens om ett matchresultat, satsa pengar på den hos ett spelbolag och sedan hämta ut vinsten – helt utan rättsliga påföljder.

– Ja, det är den hemska slutsatsen av min bedömning, konstaterar Johan.

28 Jun 2016