Bedrägeri

Våra advokater hjälper dig i rätten

Låtsas vara vd på företag – bluffar sig till pengar

Vd-bedrägeriet kallas en ny form av bedrägeri som de senaste månaderna har drabbat flera svenska företag. Hundratals miljoner har gått förlorade för svenska företag efter att de utsatts för den nya bluffmetoden, berättar SVT Nyheter. 

Så här går ett så kallat vd-bedrägeri till: en bedragare utger sig för att vara företagets vd och ber via mejl en annan medarbetare på företaget föra över pengar till ett konto. I flera fall har det rört sig om stora summor som enligt den falska vd:n måste överföras snabbt.

Stora företag har drabbats

Flera av företagen som drabbats av vd-bluffen är stora svenska aktörer, men även mindre firmor har blivit av med pengar på detta sätt. Tidigare har svenska företag inte drabbats av vd-bluffen, men det har alltså ändrats nu. Polisen har sett en ökning av denna bedrägerimetod sedan i våras.

- Vi vill uppmana företagare att vara extra vaksamma och vill göra det svårare för bedragarna, säger Mattas Falkbåge vid polisens nationella bedrägericenter. Flera svenska företag har lurats på hundratusentals kronor på detta sätt. I några fall har stora, icke namngivna, företag blivit lurade på miljontals kronor. Enligt Falkbåge rör det sig i dessa fall om grov, internationell brottslighet. Pengarna har i många fall överförts till konton både i Europa och Asien.

Tror på fortsatt ökning

Polisen har under den senaste tiden gått ut med information om dessa bedrägerier till företagare. Företagen tipsas där om hur brotten går till och hur man ska undvika att bli lurad. På polisen tror man att den här formen av lurendrejeri kommer att fortsätta att öka, i alla fall om svenska företagare inte förbättrar sina säkerhetsrutiner.

9 Sep 2016