Bedrägeri

Våra advokater hjälper dig i rätten

Låtsades ha cancer - dömd för bedrägeri

En kommunanställd 40-åring från södra Sverige lurade sina kollegor och arbetsgivare att han hade cancer. Nu har han dömts för grovt bedrägeri och urkundsförfalskning.

Det hela började sommaren 2014, berättar tidningen Aftonbladet. 40-åringen, som hade varit anställd på en kommun i Sydsverige, ringde till sin chef och berättade att han drabbats av cancer. Cancern var dock ej livshotande så efter flera samtal med chefen så arbetade han ändå vidare på kommunen. Han sjukskrev sig dock under några kortare perioder. Han skickade läkarintyg till arbetsgivaren och fick ut sammanlagt 31 000 kronor i sjuklön.

Kom till arbetet med rakat hår

Men mannen gick längre än så och nöjde sig inte med att skicka falska intyg. En gång kom han till jobbet utan hår och påstod att han rakat av det eftersom det ändå ramlade av. Vid ett annat tillfälle fejkade han näsblod på en konferens och skickade senare på kvällen ett sms där han berättade att han varit på sjukhus och fått tre liter blod.

Mannens bluff pågick i fem månader och avslöjades först när chefen fick ett anonymt tips om att cancern var ett påhitt. Chefen ringde då läkaren som ”skrivit på” läkarintygen och det framkom då att läkaren aldrig hade sjukskrivit, eller ens träffat, 40-åringen.

När chefen konfronterade mannen så erkände han direkt och sade upp sig från jobbet omedelbart. När han städade kontoret upptäckte chefen att mannen hade ampuller med låtsasblod i skrivbordslådorna.

Dömd för grovt bedrägeri

Mannen försvarade sig med att han hade mått psykiskt dåligt under perioden och säkert hade blivit sjukskriven ändå. Anledningen till att han bara sjukskrev sig under kortare perioder var att han inte ville ha kontakt med Försäkringskassan. Mannen berättade även att det var en lättnad att bli avslöjad och att det var ansträngande att spela teater.

Den tidigare ostraffade mannen dömdes av Malmö tingsrätt till villkorlig dom för grovt bedrägeri och urkundsförfalskning.

21 Sep 2016