Bedrägeri

Våra advokater hjälper dig i rätten

Kontokortsbedrägerier ett ökande problem

Bedrägerier flyttar i allt större utsträckning ut i den digitala världen. Bland annat ökar antalet kontokortsbedrägerier kraftigt. Bakom den ökande brottsligheten ligger stora dataintrång där hundratals miljoner dataposter har stulits.

Att bedragare använder stulna kontokortsuppgifter är ett växande problem. Sett till alla olika former av bedrägerier så ökade antalet anmälningar med mellan 10 och 12 procent under 2015, enligt siffror från polisen. När det gäller bedrägeri med kontokort är ökningen betydligt större. Dessa ökade enligt den preliminära statistiken med drygt 40 procent jämfört med 2014, enligt DN.

Enkelt tillvägagångssätt

Tillvägagångssättet för denna typ av bedrägeri är ofta enkelt, men polisen har svårt att förebygga brottstypen. En vanlig metod är att bedragaren använder köpta kortuppgifter hos en e-handlare. När varan skickas med post till ett uthämtningsställe så hämtas den ut med ett förfalskat ID-kort.

Kortuppgifterna som behövs för att genomföra ett sådant här enkelt men lönsamt bedrägeri säljs på så kallade cardingsajter. Ett effektivt sätt att lura handlarna är att undvika att använda säkerhetssystemet 3D Secure när köpet genomförs. Bedragaren länsar kontot, ditt kortet fungerar som en nyckel.

Svenska banker ersätter ofta de pengar som gått förlorade, men brottsoffret kan ändå drabbas hårt om man exempelvis är utomlands när brottet begås.

Flera skäl till att brottstypen ökar

Att kontokortsbedrägerier har blivit så vanliga beror på flera saker. Bedragaren har mycket pengar att hämta, risken att åka dit är ganska liten och straffet är lägre än för exempelvis ett vanligt rån på öppen gata.

Det har under senare år skett många stora dataintrång, vilket gör att tillgången till kortuppgifter på den svarta marknaden är stor. Bland dessa stora mängder data gömmer sig många känsliga uppgifter: användarnamn, adresser, personuppgifter och inloggningskoder.

FAKTA KONTOKORTSBEDRÄGERIER

Mellan januari och november 2015 polisanmäldes runt 23 5000 kontokortsbedrägerier. Under samma period året innan var siffran 16 400, en ökning på 43 procent. Detta enligt siffror från polisens nationella bedrägericenter. Dessa siffror bör dock tas med en nypa salt. Bedrägerierna kan kategoriseras under flera brottskoder och är därför svåra att få en ordentlig överblick över.

27 May 2016