Bedrägeri

Våra advokater hjälper dig i rätten

Hotellsajt misstänks ha utnyttjas av bedragare

Internetbedrägerierna dyker ständigt upp i nya former, och många företag utnyttjas av bedragare för att försöka lura folk på pengar. Senast i raden är det stora hotellbokningsföretaget hotels.com. Många som har bokat rum vi sajten har senare fått pengar plockade från sina bankkonton.

Flera av sajtens kunder har blivit utsatta för kortbedrägerier, enligt Expressen och företaget samarbetar nu med polisen i jakten på att hitta en lucka i bokningssystemet.

Fick konton länsade

Flera personer har efter att ha bokat rum på sajten och uppgett kortnummer senare fått sina konton länsade på pengar. Om man gör en överblick av anmälda kortbedrägerier på senare tid så ser man att det är många personer som har pekat ut just hotels.com som en säkerhetsrisk. När polisenheten Nationellt Bedrägericentrum (NBC) tittat igenom ett stort antal anmälningar om nätbedrägeri så kom man fram till att köp på just hotels.com var en ofta återkommande gemensam nämnare. Ett flertal personer som fått sina kort kapade har tidigare gjort bokningar just på den hemsidan.

Polisen oroar sig och tror att det läcker ut kortuppgifter någonstans i företagets bokningssystem. Därför har nu NBC haft ett flertal mode med moderbolaget Expedia för att försöka hitta hålet som de cyniska bedragarna lyckats utnyttja.

Oklart hur många som drabbats

Hur många svenskar som drabbats av bedrägerier efter att ha bokat rum på hotels.com går inte att säga i nuläget. I Finland har man dock snabbare system och där har hotels.com pekats ut som källa till kortkapning i hela 349 polisanmälningar. En mycket stor siffra om man jämför med konkurrenten booking.com, som under samma period nämndes som möjlig källa i 67 anmälningar.

Än så länge har inte Expedia lyckats hitta sårbarheten som misstänks finna i hotels.coms bokningssystem.

Den här formen av bedrägeri går i de allra flesta fall till på samma sätt. En person kommer över kortuppgifter efter att ha hittat en sårbarhet i ett system. Dessa uppgifter säljs sedan vidare på den svarta marknaden. Köpen görs ofta utomlands, där säkerheten i många fall är sämre än i Sverige när det handlar om internethandel.

2 Nov 2016