Bedrägeri

Våra advokater hjälper dig i rätten

Finansminister åtalas för bedrägeri

Bedrägeri sker även på allra högsta nivå, om någon nu trodde något annat. I Sydafrika har en rejäl politisk skandal briserat på sistone, som nu leder till att premiärminister Pravin Gordhan åtalas för bedrägeri.

Anklagelserna härrör från Pravin Gordhans tid som chef för Sydafrikas skattemyndighet för tio år sedan. Enligt uppgifter från den internationella nyhetsbyrån AP ska åtalet handla om avgångsvederlag som Gordhan ska ha beviljat i samband med installerandet av en enhet som utförde spioneri på skattebetalare.

Utreds av fruktad polisenhet

Utredningen drivs av ”The Hawks”, en omtalad och fruktad specialenhet inom polisen. Gordhan ifrågasätter ”hökarnas” motiv och anklagar dem för att vid upprepade tillfällen ha försökt skrämma honom och andra medarbetare på finansdepartementet.

Gordhan slår alltså ifrån sig och hävdar att åtalsbeslutet är politiskt. President Jacob Zuma vill helt enkelt få bort honom. Zuma är själv anklagad för flera fall av grov korruption. Gordhan hävdar att han nu straffas för att han vägrat spela med i fulspelet och agerat för självständigt mot presidenten.

I konflikt med presidenten

Gordhan och Zuma har varit i konflikt redan tidigare. Gordhan var finansminister även vid ett tidigare tillfälle men avsattes då av presidenten under uppseeendeväckande former. Detta väckte stark kritik från många håll och Zuma tvingades då återinstallera Pravin Gordhan som chef över landets finanser.

Sydafrika är Afrikas enda riktigt industrialiserade ekonomi, men har stora ekonomiska problem för tillfället. Tillväxten har stagnerat och arbetslösheten och fattigdomen stiger kraftigt i landet. Därför kommer nyheten om åtalet mot finansminister Gordhan mycket olämpligt. Han anses som något av en garant för en hyfsat stabil ekonomi i landet. Den sydafrikanska randen föll kraftigt efter åtalsbeskedet och landet riskerar att nedgraderas till skräpstatus av de internationella finansiella instituten.

- Det sydafrikanska folket måste fråga sig själva vilka The Hawks egentligen arbetar för, sade Gordhan i ett uttalande. Gordhan tillträdde som finansminister i december 2915. Då ersatte han David van Rooyen, som bara fick inneha ämbetet i fyra dagar.

12 Oct 2016