Bedrägeri

Våra advokater hjälper dig i rätten

Bedragare försökte lura OS-sugna tv-tittare

En allt vanligare form av bedrägeri är att bluffmakare skickar mejl i ett stort företags namn och på det sättet försöker lura till sig pengar från intet ont anande kunder. Här berättar vi om bluffmejlet som skulle få sportsugna tv-tittare att punga ut med pengar.

Under OS i Rio i somras cirkulerade ett mejl som såg ut att vara från tv-kanalen Viaplay, som sänder massor av sport, inte minst då sommarens OS i Rio de Janeiro. Personerna som fick mejlet uppmanades att dela med sig av sina kontouppgifter för att kunna se på OS i Rio.

Ett mycket välgjort mejl

Mejlet var mycket välgjort. Det var utformat så att de såg ut som ett kvitto på ett köp av ett månads Viaplay-paket. Mottagaren uppmanas i mejlet att klicka på en länk. När man gör det dirigeras man om till en hemsida där man ombeds dela med sig av sina kontouppgifter.

Mejlet gick ut till många adresser, bland annat till personer som inte är kunder hos Viaplay. Det gjorde att många reagerade snabbt och hörde av sig till Viaplay. Uppemot 700 personer ska ha hört av sig till bolagets kundtjänst när bluffmejlet var i omlopp.

Händelsen polisanmäldes

En polisanmälan gjordes snabbt efter att mejlet blivit känt och den franska sajten dit mejlet pekade, stängdes snabbt. Alla som klickat och delat med sig av sina kontakter uppmanades att spärra sina kort och kontakta polisen.

–Varken vi eller någon annan seriös aktör skulle skicka ut ett mail för att verifiera betaluppgifter, säger Viaplays presskontakt Anna Crona.

Det är än så länge oklart om någon person lät sig luras av just detta mejl. Denna form av bedrägeri, som ofta kallas ”nätfiske” har blivit väldligt vanligt på senare år. Bedragarna har blivit mer sofistikerade och deras mejl ser mer realistiska ut för varje dag som går. Många banker, bland annat jättarna Swedbank och Nordea, har de senaste åren drabbats av den här typen av bluffmejl, och nyligen cirkulerade ett bluffmejl från musikstreamingtjänsten Spotify.

6 Oct 2016