Bedrägeri

Våra advokater hjälper dig i rätten

Så skyddar du dig mot bedrägeri

Bedrägerier blir allt vanligare. Men metoderna har ändrats och de flesta bedragarna verkar numera på internet istället för i verkliga livet. Här bjuder vi på några bra tips om hur du ska göra för att undvika att bli drabbad av bedrägeri.

Internet är i dag en mycket vanlig spelplats för bedrägerier och metoderna att genomföra ett online-bedrägeri förfinas och förnyas konstant. Förövarna ligger ofta steget före polisen, som har svårt att utreda dessa brott. Att spåra upp en internetbedragare är inte det lättaste och många av fallen klaras aldrig upp. Därför är det alltid bäst att ligga steget före och vidta egna säkerhetsåtgärder. Här är några grundläggande råd för hur man undviker att bli bedragen på internet:

Var försiktig när du handlar via webben. Undvik alltid att betala i förskott. Allra viktigast är att absolut inte lämna ut konto- eller kreditkortsnummer, speciellt inte via telefon eller internet. Betalar du med kort bör du ha möjlighet att låsa korten mellan köpen.

Att använda e-kort är ett bra sätt att skydda sig när man handlar på internet. När du handlar med ett e-kort så visar du aldrig upp ditt ordinarie kortnummer. Varje gång du köper något så skapas ett unikt kortnummer. Endast bankens säkerhetssystem kan koppla ihop e-numret med ditt vanliga kort.

De flesta internetbanker kan idag erbjuda mobilappar som på ett effektivt sätt kan låsa och låsa upp ditt kort. Det går även bra att ha ett kort avsett för betalningar på internet knutet till ett visst konto.

Var försiktig vid bankomaten

En annan form av vardagsbedrägeri sker vid uttagsautomater, även om mycket tyder på att denna form av bluff blir mindre vanlig när allt färre betalar kontant. Men det förekommer fortfarande så kallad skimning och andra metoder att lura kunder på pengar. Uppmärksamhet är nyckeln om man vill skydda sig mot bedrägerier av denna typ. Se dig om, dölj din kod, kolla att inte bankomaten ser annorlunda ut än vanligt. Kolla även om knappsats eller kortläsare går att rubba. Sitter de löst så kan det vara skimmare i farten.

Telefonbedrägerier är också ett brott som förekommer i relativt stor utsträckning. Var mycket försiktig med att göra affärer via telefon, knyt absolut inga avtal. Be om ett skriftligt erbjudande först. Om försäljaren verkar väldigt angelägen och stressar dig att ingå ett avtal är det stora skäl att vara extra misstänksam.

Kasta investeringsmejlen i skräpposten

Har du fått ett så kallat Nigeriabrev eller ett mejl där du utan att ha efterfrågat det ombes att göra en investering? Se upp, här bör man vara extra misstänksam. Särskilt om det du ska investera i och betalningsmottagaren finns i olika länder är det värt att dra öronen åt sig. Tänk efter noga varför de väljer att kontakta just dig. Skräpposten nästa! Här kan du läsa om vad du bör göra om du har blivit utsatt för ett bedrägeri.

31 Aug 2016